Czarna marchew i jej zalety dla zdrowia

Widząc fioletową marchew, zastanawiamy się, skąd wzięło się tak charakterystycznie wyglądające warzywo. I choć na stołach od dawna znaleźć można wiele produktów w takim kolorze, to czarna marchew wciąż nie wzbudza naszego zaufania. Ten rodzaj marchwi nie jest jednak wcale nowością i nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Swoją popularność początkowo zyskała na terenach Azji, gdzie była hodowana od wielu lat. To znana nam pomarańczowa marchew została stworzona celowo przez człowieka w Holandii i rozpowszechniła się na całym świecie. 

Czarna marchew bardziej naturalna

Za niezwykły kolor czarnej marchwi odpowiadają naturalne barwniki – antocyjany, barwią one warzywo na fioletowo, jednak rozbieżność kolorystyczna jest uwarunkowana odczynem pH soku komórkowego. W pomarańczowej marchwi występuje innym barwnik warunkujący jej kolor – karotenoid. Czarna marchew zawiera większą ilość błonnika i związków fenolowych więc jest zdrowsza niż popularna marchew pomarańczowa. Antocyjany służą nie tylko jako barwnik. Okazuje się bowiem, że mają działanie przeciwutleniające i antybakteryjne. Wpływają także korzystanie na odporność roślin przeciwko atakom insektów. Korzystniej więc dla rośliny, jak i dla nas hodować właśnie czarną odmianę marchwi. Antocyjany występujące w fioletowych warzywach są wykorzystywane nawet w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Mają one bowiem pozytywny wpływ na układ krążenia, a także zmniejszają ryzyko chorób wątroby, cukrzycy, nowotworów, a także zwiększają odporność. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *