Na co jest dobry olejek z czarnuszki?

Naturalny olejek pozyskiwany z nasion rosnącej w Europie Wschodniej oraz w Azji czarnuszki siewnej jest prawdziwym skarbcem substancji mających dobry wpływ na nasze zdrowie. Znany już od czasów starożytności, określany był m.in. mianem złota faraonów, wykorzystuje się go również od lat w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiego. Co takiego w sobie ma i jak wpływa na nasz organizm?

Olejek z czarnuszki – zastosowanie

Zastosowanie tego niezwykłego olejku jest dzisiaj bardzo szerokie, a on sam stosowany jest przez dbających o siebie ludzi na całym świecie. Trudno się temu dziwić, bo olejek z czarnuszki zawiera w sobie moc prozdrowotnych składników.

Stosuje się go do produkcji produktów działających przeciwzapalnie – to zasługa m.in znajdującego się w nim tymochinonu, który ceniony jest też w działaniu antynowotworowym. Stanowi również cenny dodatek do codziennych potraw, jak sałatki, surówki ale i mięsa. Nadaje im więcej dobrych wartości i sprawia, że jedzenie jest lepiej przyswajalne.

Co ciekawe, olejek z czarnuszki ma zastosowanie także w kosmetyce: nanosi się go na skórę do ochrony przed oparzeniami słonecznymi, łagodzenia i gojenia ran ale i jako ceny olej wspomagający leczenie dolegliwości skórnych i dermatologicznych. Świetnie radzi sobie z nawilżeniem skóry twarzy i jest niezwykłym antyoksydantem. Ułatwia pozbywanie się młodzieńczego trądziku, używa się przy terapiach leczniczych na AZS (atopowe zapalenie skóry) oraz do opóźniania procesów starzenia się skóry. Nanoszony na włosy będzie również łagodził nieprzyjemne objawy łupieżu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *